Їжа Здоров'я

Про користь хліба на заквасці

Чому, як ви гадаєте, в українській культурі хліб посідає таке значиме місце? Це не просто їжа, а символ, оберіг, святиня. Повсякденний, святковий чи обрядовий – немає значення, яким було призначення запашного буханця до нього завжди ставились бережно, дбайливо і навіть з повагою, як до людини.

Випікання хлібу – складний та клопіткий процес


Навіть зараз, «чесний» процес випікання хліба займає не менше 10 годин. Раніше ж пшеницю жали та молотили вручну, працюючи серпом, ціпом та жорнами. А готували хліб на заквасці з житнього борошна, вівса чи ячменю. На її створення йшло не менше тижня. Потім закваску ні в якому разі не викидали, а передавали сусідам, родичам, односельчанам. Якщо врахувати час та сили, які вкладались, не дивно, що хліб так шанували. Це був символ працелюбності народу. Сьогодні все простіше – цей продукт можна купити в кожному магазині, обравши той що найбільше смакує.

Культура випічки бездріжджового хліба збережена і до наших днів, незважаючи на те що існує безліч промислових «прискорювачів» процесу бродіння. Саме закваска збагачує організм вітамінами, органічними кислотами та мінеральними речовинами, оскільки містить потрібні для травлення ферменти, необхідну клітковину, пектинові речовини, біостимулятори. Такий хліб вважається найкориснішим, так як в зерновій оболонці, що входить до складу борошна грубого помолу міститься найбільше цінних та поживних речовин.

Який хліб купувати?


Мало хто зараз займається випіканням хліба в домашніх умовах, тому що це складно, довго і затратно. Сучасні технології дають можливість спростити і значно прискорити цей процес, однак при цьому хліб залишається таким же корисним. У процесі використовується закваска із цільнозернового житнього борошна, а також смачні та духмяні прянощі у якості додатків: свіжозмелена суміш кмину, анісу, коріандру. Насіння льону, соняшнику, гарбуза, кунжуту або ядра горіхів, родзинки та висівки – всі ці додатки сприяють кращому травленню. Такі хлібці мають підвищену харчову цінність, тому їх рекомендують вживати на сніданок та обід, у якості перекусу і навіть на вечерю.

При бажанні, кожна господиня може спробувати спекти хліб самостійно. Потрібно зважати, що закваска «всмоктує» немов губка бактерії з повітря, які можуть бути патогенними, тому важливо забезпечити ідеальні умови і чистоту.

Напишіть коментар