Їжа

14 простих рецептів найсмачних у світі оладок

Рум'яні, пишні оладки — проста та поживна страва до сніданку або вечері. Її легко готувати, добре смакувати. А скільки існує рецептів оладок: на молоці, воді, кефірі, з яблуками, бананами, навіть гарбузом!

Всім, хто бажає нашвидкуруч приготувати щось смачненьке, — 14 способів, як зробити оладки зі звичайних продуктів неперевершеними.

1. Оладки на кефірі без яєць

Пишні та рум’яні оладки на кефірі готують із таких продуктів:

  • кефір — 250 мл;
  • пшеничне борошно — 150 г (1 склянка);
  • сода — третина чайн. ложки;
  • сіль — 1 дрібка;
  • цукор — 2–3 чайн. ложки (хто полюбляє солодке, може додати трохи більше);
  • олія для смаження.

Як готувати оладки на кефірі

Для того щоб солодкі оладки на кефірі вдалися, важливо не заміняти соду розпушувачем. Кефір варто потримати 20–30 хвилин при кімнатній температурі. Він повинен зігрітися. Холодний для приготування оладок не годиться.

Кефір вилити в глибокий полумисок. Додати цукор, сіль. Добре перемішати. Соду змішати з борошном, залити кефіром. Збити все вінчиком до однорідної маси. Грудочок не має бути! Полумисок із тістом накрити кришкою або харчовою плівкою. Дати настоятися 5–7 хвилин.

В цей час налити на пательню олію. Добре розігріти. Вогонь зменшити до середнього. Тісто, не перемішуючи, викладати на пательню столовою ложкою не дуже щільно. Під час смаження кефірні оладки без яєць стають пухкими та вкриваються рум’яною скоринкою. Смажити з обох боків приблизно по 1 хвилині.

Подавати готові оладки з яблуками, варенням, ягодами або сметаною.

2. Оладки на кислому молоці

Щоб приготувати смачні оладки на кислому молоці, знадобиться:

  • борошно пшеничне — 1,5 склянки;
  • яйце куряче — 2 шт.;
  • кисле молоко — 0,5 л;
  • цукор — 2 стол. ложки;
  • сода — 0,5–1 чайн. ложки;
  • сіль — дрібка;
  • окріп — 3 столові ложки;
  • вершкове масло для смаження.

Як спекти оладки на кислому молоці

Найпростіший рецепт оладок на молоці такий. В полумиску збити яйця з цукром та сіллю. Додати кисляк, все змішати. В окремій склянці соду погасити окропом. Додати її в кисле молоко з яйцями. Згодом туди ж потроху засипати борошно. Гарно перемішати.

15 хвилин полумисок із тістом потримати в теплі. Можна поставити в більшу каструлю з окропом. Коли тісто стане пишним, можна випікати оладки. Смажити на вершковому маслі по 1 хвилині на кожному боці.

3. Пишні оладки на дріжджах

Для випікання оладок на дріжджах потрібні такі продукти:

  • молоко — 2 склянки;
  • борошно — 4 склянки;
  • дріжджі сухі — 10–12 г;
  • яйця курячі — 3 шт.;
  • олія — 100 г;
  • цукор — 2–2,5 стол. ложки;
  • сіль — за смаком.

Як приготувати дріжджові оладки

Цей рецепт оладок трохи складніший за попередні. Спочатку треба підігріти молоко (має бути теплим). До молока додати цукор та дріжджі. Все ретельно перемішати. Всипати борошно. Знову змішати. Має утворитись однорідна суміш.

Напівготове тісто на оладки покласти в тепле місце на 30–40 хвилин. Воно має піднятися за рахунок дріжджів. Під час настоювання тіста підготувати яєчну суміш: з’єднати яйця, 1 стол. ложку олії, 0,5 стол. ложки цукру та 1 чайн. ложку солі. Все добре перемішати.

Коли тісто підніметься, додати у нього яєчну суміш. Добре перемішати. Дати тісту настоятися вдруге ще 20 хвилин. Згодом розігріти на пательні олію та випікати дріжджові оладки до рум’яної скоринки.

4. Поживні оладки на сметані

Смачні та пишні оладки можна приготувати й на сметані. Знадобляться:

  • густа сметана — 1 склянка;
  • борошно — 4/5 склянки;
  • сода — 0,5 чайн. ложки;
  • дрібка солі;
  • яйця — 2 шт.;
  • олія — скільки забере;
  • цукрова пудра — 3 стол. ложки.

Як готувати оладки на сметані

Це чи не найпростіший рецепт оладок, який опанує навіть підліток. Для приготування тіста необхідно змішати сметану, яйця, сіль та цукрову пудру. У готову суміш додати соду. Перемішати. Додати борошно та гарно вимішати, щоб не було грудочок.

Добре розігріти олію на пательні. Смажити пухкі оладки на сметані з кожного боку по хвилині. Важливо отримати золотаву скоринку. Готову страву подавати теплою.

5. Пісні оладки на воді

Ця страва стане в нагоді тим, хто тримає піст або взагалі не вживає тваринну їжу. Щоб приготувати пухкі, рум’яні оладки на воді, знадобиться:

  • борошно — 1 склянка;
  • вода (звичайна або мінеральна) — 1 склянка;
  • розпушувач тіста — 1 чайн. ложка;
  • олія;
  • мед або цукор — за смаком.

Як приготувати пісні оладки

Засипати борошно в полумисок. Додати розпушувач тіста. Влити воду. Все добре змішати. Пісолити, додати мед або цукрову пудру. Наостанок влити в тісто 2 стол. ложки олії. Знову все гарно перемішати.

Смажити пісні оладки на розігрітій пательні по 1 хвилині з кожного боку. Подавати теплими. Страва добре смакує з яблучним джемом!

6. Пухкі оладки на молоці

Якщо в господарстві немає кисляка або сметани, стане в нагоді рецепт оладок на свіжому молоці. Для приготування знадобляться:

  • молоко — 2 склянки;
  • яйця — 2 шт.;
  • борошно — 300 г;
  • цукор — 50 г;
  • сіль — дрібка;
  • оцет — 0,5 чайн. ложки;
  • сода — 0,5 чайн. ложки;
  • олія для смаження.

Як готують оладки на молоці

В глибокий полумисок вбити яйця. Додати сіль, цукор. Все добре збити міксером. Соду погасити оцтом та додати до яєць. Залити молоком кімнатної температури. Знову збити. Борошно засипати поступово, постійно помішуючи, щоб не утворювались грудочки.

Тісто має бути як густа сметана. Накрити полумисок рушником та дати настоятися півгодини. Смажити оладки на молоці на добре розігрітій пательні до золотавої скоринки.

7. Гарбузові оладки з яблуками

Гарбуз — дуже поживний овоч. Містить багато корисних речовин. Дуже добре смакують гарбузові оладки з напівсолодкими яблуками. Інгредієнти:

  • гарбуз — 300 г;
  • велике напівсолодке яблуко — 1 шт.;
  • яйце — 1 шт.;
  • дріжджі — 50 г;
  • тепла вода — 0,5 л;
  • цукор — 4 чайн. ложки;
  • борошно — 750 г;
  • сіль — за смаком;
  • олія для смаження.

Як готувати гарбузові оладки з яблуками

Помити, почистити та порізати на дрібні шматочки гарбуз. Скласти у велику каструлю. Залити водою та поставити на плиту. Варити, поки гарбуз не стане м’яким. Згодом розім’яти до консистенції пюре.

Поки гарбуз вариться, необхідно підготувати тісто. В полумисок насипати дріжджі, додати воду та цукор. Добре змішати, щоб дріжджі розчинились. Додати в суміш яйце, сіль, просіяне борошно. Все добре перемішати, щоб не було грудочок.

В напівготове тісто на оладки з гарбуза додати гарбузове пюре та протерте на терці яблуко. Дати суміші настоятися в теплому місці близько 30–40 хвилин. Об’єм тіста має збільшитися вдвічі. Коли це станеться, можна випікати по 1 хвилині з кожного боку.

Готові оладки з гарбуза варто полити медом або присипати цукровою пудрою.

8. Ніжні оладки з бананом без цукру

Українці давно звикли до бананів. Вже не сприймають їх як щось екзотичне. Тому й оладки з бананом давно стали майже рідною стравою. Для її приготування треба зовсім небагато:

  • стиглі банани — 4 шт.;
  • свіже молоко — 0,5 склянки;
  • яйце — 1 шт.;
  • борошно — 1 склянка;
  • сіль — дрібка;
  • олія для смаження.

Рецепт оладок з бананів

Нарізати на шматочки 2 банани. Скласти в чашу блендера. Додати сіль та яйце. Збити до стану густого пюре. Перекласти в окремий посуд. В чашу блендера, що звільнилась, засипати ще 2 подрібнені банани. Залити їх молоком (0,5 склянки) та збити.

З’єднати обидві бананові суміші. Додати склянку борошна. Ретельно перемішати. На пательні розігріти олію. Смажити оладки по хвилині на кожному боці до утворення хрумкої скоринки. Після обсмаження викладати на паперові серветки, щоб зайва олія стекла. Страва готова!

9. Хрумкі оладки з капусти

Дуже смачними виходять капустяні оладки, що добре їсти зі сметаною на сніданок. Для приготування знадобляться:

  • молода капуста — 0,5 голівки;
  • яйця — 2 шт.;
  • борошно пшеничне — 3–4 стол. ложки;
  • сіль, перець — за смаком;
  • олія;
  • сметана, кріп — для подачі.

Як зробити оладки з капусти

Перш за все треба помити на дрібно нарізати капусту. Скласти її в полумисок. Додати сіль, перчик, трохи пом’яти та відкласти вбік. Капуста настоїться та пустить сік. Згодом додати яйця, борошно. Перемішувати виделкою (так зручніше).

На пательні розігріти олію. Випікати оладки на невеличкому вогні. Подавати страву зі сметаною та свіжою зеленню.

10. Яблучні оладки

Для приготування взяти:

  • напівсолодкі яблука — 3 шт.;
  • цукор — 2 стол. ложки;
  • яйце — 1 шт.;
  • борошно — 4 стол. ложки;
  • кориця мелена — 0,5 чайн. ложки;
  • олія.

Як готувати оладки з яблуком

Готуються яблучні оладки надзвичайно просто. Яблука треба вимити, почистити від насіння, натерти на терці. Додати цукор, яйце та корицю. Все добре перемішати. Поступово всипати борошно, постійно перемішуючи лопаткою.

Смажити на невеличкому вогні. Хрумкі оладки з яблуком добре смакують з медом або сметаною.

11. Соковиті оладки з кабачка та твердого сиру

З кабачків виходять напрочуд ніжні оладки. Для їх приготування господині знадобляться:

  • свіжі кабачки — 600 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • будь-який твердий сир — 50 г;
  • сіль, чорний мелений перчик — за смаком.

Як приготувати оладки з кабачка

Кабачки помити, зняти шкірку. Натерти овочі на крупній терці. Підсолити, поперчити. Дати настоятися 20 хвилин. В окремій посудині збити яйце. Натерти на терку сир. Додати все в кабачки. Добре перемішати.

Оладки з кабачків краще запікати в духовій шафі. Кабачкову масу треба розкласти в силиконові формочки. Духовку нагріти до 180 градусів. Запікати до появи золотавої скоринки. Щоб вийняти оладки з кабачків, варто лише перевернути формочки.

12. Печінкові оладки «Гурманські»

Дуже смачна страва, задля якої треба приготувати наступні інгредієнти:

  • яловича печінка — 0,5 кг;
  • цибулина — 1 шт.;
  • манна крупа — 4–5 стол. ложок;
  • яйця — 3 шт.;
  • чорний мелений перчик — дрібка;
  • сіль — за смаком;
  • олія.

Як готувати печінкові оладки

Щоб приготувати оладки з печінки, м’ясо треба вимити та нарізати на шматочки. Порізати цибулю на 4 частини та разом із м’ясом пропустити через м’ясорубку. Вкинути у фарш яйці, сіль, перець, манку. Дати постояти хвилин 20. Смажити оладки з печінки по 3–4 хвилини з кожного боку.

13. Оладки на сироватці без яєць

Для приготування цієї страви знадобляться:

  • сироватка від бринзи чи сиру — 1 склянка;
  • борошно — 260 г (1 склянка);
  • цукор — 3 стол. ложки;
  • сода — 0,5 чайн. ложки;
  • олія для смаження.

Як готувати

Сироватку треба трохи підігріти. Додати борошно, цукор. Посолити. Добре все перемішати. Згодом вкинути соду та знову все перемішати. Смажити оладки на сироватці треба на добре розігрітій пательні. Подавати страву найкраще гарячою.

14. Курячі оладки з майонезом

Для того щоб приготувати курячі оладки, знадобляться такі складові:

  • біле куряче м’ясо — 600 г;
  • яйця — 3 шт.;
  • крохмаль — 3 стол. ложки;
  • майонез — 3 стол. ложки;
  • часник — 2 зубчика;
  • сіль, чорний мелений перчик — за смаком;
  • олія;
  • свіжий кріп.

Рецепт приготування

Куряче м’ясо дрібно порізати. Часник та зелень максимально дрібно нашаткувати. Всі інгредієнти змішати та залишити маринуватись. Смажити оладки на добре розігрітій олії до золотавого кольору. Довго на вогні не варто тримати, щоб м’ясо не пересохло.

Ось такі існують різноманітні рецепти «звичайних» оладок. Обов’язково скуштуйте! Смачного!

Напишіть коментар