Їжа Здоров'я

Екзотичні фрукти світу. Корисні властивості

Екзотичні фрукти є не тільки вкрай рідкісними та красивими, але й смачними. Багато з них містять цінні поживні речовини, часто також мають значний терапевтичний ефект. У країнах, де їх вирощують, як правило, ці фрукти високо цінуються і використовуються в народній медицині. Давайте розглянемо деякі з них.

Ананас. Опис корисних властивостей треба розпочати з бромелайну, який є протеолітичним ферментом, ананас допомагає травленню, а також сприяє очищенню організму від токсинів. Екстракт ананаса застосовується, як сечогінний засіб, який допомагає підтримувати здорову вагу. Вживати в їжу цей фрукт рекомендують людям, які мають проблеми із запальними захворюваннями кишківника. Сік даного фрукта стимулює роботу підшлункової залози, а також є корисним для розчинення каменів у нирках і жовчі, сприяє розсмоктуванню згустків крові, запобігає остеопорозу і прискорює загоєння ран. Ананас допомагає організму боротися з інфекціями, тому що володіє антибактеріальними та антивірусними властивостями.

Авокадо. Плоди авокадо містять досить значну кількість жирів (до 30%), але переважна більшість з них – мононенасичені жири, які містять низький рівень холестерину і тим самим запобігають хворобам серця, а також серцево-судинним і ревматичним захворюванням. М’якоть цього фрукта захищає шлунок від підвищеної кислотності. Авокадо також містить глутатіон (потужний антиоксидант), велику кількість вітамінів (провітамін, бета – каротин і вітаміни групи В, С, Е, D ), а також білки, які роблять авокадо дуже поживним. Виходячи з вище сказаного, харчування з використанням в меню авокадо, рекомендують для нервово вразливих людей та підлітків. Олію авокадо використовують не тільки в кулінарії, але й у косметології та медицині. Її часто використовують для виробництва косметичних засобів, зокрема кремів, лосьйонів та масок, оскільки олія легко проникає в шкіру, надаючи їй гладкості.

Інжир. Свіжий інжир містить багато цукру (в основному фруктозу, глюкоза і невелику кількість сахарози), а також вітаміни, макро- і мікроелементи (особливо йод), органічні кислоти (в основному лимонну, щавлеву і яблучну). Завдяки вмісту калію і заліза, вживати інжир рекомендується для лікування та профілактики захворювань серця і нирок, а також при анемії та при дефіциті заліза. Ці плоди мають сечогінні, потогінні та проносні властивості. Ефективним засобом протидії запору, особливо у дітей, є відвар з інжиру. При запорі у дорослих слід вживати сушені фрукти, просочені оливковою олією (натще, на порожній шлунок).

Гранат. Сік граната містить антоціани і фітонциди, органічні кислоти, цукор (в основному глюкозу), мінерали і значну кількість вітамінів групи B,C,K,E. Лікарі південних країн радять вживати сік цього фрукта при запаленні шлунка і кишківника, при атеросклерозі, а також гіпертонічній хворобі, бронхіальній астмі, запаленні горла, і навіть при малярії.

Ківі. Є одним с найкорисніших фруктів світу, народи Сходу називають ківі “плодом здоров’я”. Адже ківі містять багато вітамінів, особливо вітаміну С, органічних кислот і багато інших корисних речовин. У східній народній медицині цей фрукт використовується як профілактичний і терапевтичний засіб при загальній слабкості організму та кашлі. Плоди часто рекомендують вживати в їжу для лікування карієсу, туберкульозу, а також для видалення паразитів з шлунково-кишкового тракту. Свіжі плоди ківі ефективно лікують хронічний запор, крім того, зміцнюють імунітет організму, захищаючи його таким чином від багатьох інфекційних захворювань.

Манго. Плоди манго багаті цукром (в основному фруктозою і глюкозою), крім того, містять мінерали, зокрема калій і кальцій, вітаміни, в основному провітамін А (бета-каротин), С і Е. В Індії повністю дозрілі плоди вважаються сечогінним і м’яким проносним засобом. Солі кальцію зміцнюють капіляри і запобігають мікро-крововиливам, особливо в головному мозку, та інфаркту міокарда. Низький вміст сахарози та сполуки калію, в свою чергу, сприяють нормальному функціонуванню серцевого м’яза. З приводу цього, плоди манго повинні бути частиною раціону людей із серцевими захворюваннями. Відвар шкірки манго індійська народна медицина рекомендує як загальнозміцнюючий засіб для шлунка,а відвар насіння – як глистогінний засіб.

Диня. М’якоть дині володіє відмінними поживними властивостями, сік з повністю стиглих фруктів добре втамовує спрагу і стимулює апетит. У зв’язку з високим вмістом фолієвої кислоти і заліза, дині використовуються для лікування анемії. Диня також містить значну кількість каротину, а отже, може служити в якості дієтичного харчування для хворих на печінку. Включати в меню цей фрукт радять в період одужання після важких виснажливих хвороб. Не рекомендується часто вживати диню людям з цукровим діабетом, з хворобами шлунково-кишкового тракту, а також при хронічних запальних захворюваннях.

Напишіть коментар