Їжа

Львівський сирник. Класичний рецепт

Ароматний львівский сирник з шоколадною глазур’ю за смаком нагадує чізкейк. Він зовсім не схожий на класичні сирники чи запіканку. Ніжна текстура, приємний післясмак і чудовий аромат – все це про львівський сирник.

Скуштувавши його одного разу, обов’язково захочеться повторити. Адже такий десерт не залишить байдужим нікого. А його користь не викличе сумнівів. Підходить для зустрічі гостей або сімейного чаювання. Готується доволі просто, але потрібно враховувати, що їдять цей сирник тільки на наступний день. Тому за його приготування краще братися ввечері або в другій половині дня, щоб не спокушати домашніх ласим шматочком раніше необхідного.

Інгредієнти:
сир (творог) – 0,5 кг,
цукор – 150 г,
яйця – 4 шт.,
масло вершкове – 100 г,
сметана – 300 г,
ванілін – на кінчику ножа,
борошно – 1-2 ст. л.,
манка – 1 ст.л.
родзинки – 50 г,
стружка кокоса, лимонна цедра – за бажанням.

Для глазурі:
цукор – 4 ст.л.,
молоко, сметана чи вершки – 4 ст.л.,
какао – 2 ч. л.

Для основи:
печиво – 200 г,
масло – 50 г.

Приготування:

1. Приготувати основу. В класичному рецепті львівський сирник готується без неї. Але краще зробити основу, щоб маса не витікала з роз`ємної форми, а сир не підгорав у процесі запікання. Та й з основою значно смачніше. Для основи змішати в блендері 200 г печива і 50 г масла. Застелити дно форми пергаментом. Розподілити масу по дну рівним шаром. Прибрати форму в холодильник. Хто не любить основу з печива, можна замінити її бісквітною. Просто збити 1 яйце і 30 г цукру, додати 30 г борошна. Випікати 3-5 хв.

2. Сир змішати з яйцями, цукром, ваніліном, маслом та сметано. Перетерти блендером. Маса повинна стати однорідною, без грудочок. Краще обирати сухий і жирний сир, тоді сирник буде більш пухким і повітряним. Якщо ж сир мокрий, страва буде не такою смачною. Такий сир краще викласти в сито чи друшляк і дати стекти зайвій рідині перед приготуванням.

3. Додати в масу родзинки (замочувати їх не обов’язково), борошно, манку. Перемішати. Якщо хочеться цитрусової чи кокосової нотки – додати цедру лимона чи стружку кокоса.

4. Вилити масу в форму з основою. Пару разів несильно стукнути по столу формою, щоб маса ущільнилась і вийшло зайве повітря.

5. Випікати 50 хвилин в розігрітій до 180-190 градусів духовці. Ні в якому разі не проколювати сирник, щоб перевірити готовність, тому що він трісне в місці проколу.

6. Залишити на 15-20 хвилин в духовці. Потім дістати і залишити на столі. Коли сирник охолоне – дістати із форми.

7. Приготувати глазур. Для цього змішати цукор, молоко або вершки, какао. Поставити суміш на повільний вогонь і варити 5-7 хвилин, постійно помішуючи. Коли маса почне згущуватись – прибрати з вогню. Залити сирник глазур’ю. Якщо використовуєте сметану, краще додати на 1 ложку більше цукру, щоб глазур не була кислою.

8. Прибрати в холодильник мінімум на 5-7 годин. А краще на всю ніч.

Не варто їсти львівський сирник в день приготування. Він, звісно, буде смачним, але не настільки.

Буде більше схоже на запіканку. Краще ласувати ним на наступний день. Тоді він набагато приємніший за консистенцією і смак дійсно неперевершений.

Напишіть коментар