Їжа

Різдвяні пампухи з начинкою та без: найкращі рецепти

Пампухи – традиційна страва для Різдвяного Святвечіру. Їх завжди намагалися зробити пухкими та солодкими, щоб наступний рік був таким же солодким та сприятливим, а ще різдвяним пампухам надавали круглу форму. У кожної господині був свій особливий рецепт пампухів як з начинкою, так і без неї.

Пісні пампухи на воді

Інгредієнти:

  • 3 склянки борошна;
  • cклянка води;
  • 2 ст. ложки цукру;
  • 1,5 ч. ложки солі;
  • 25 г дріжджів;
  • 5 ст. ложок рослинної олії;
  • півлітра олії для фритюру.

Приготування:

Якщо не любите надто багато мороки, такий простий рецепт пампухів підходить. Для Святкової вечері частіше вибирають саме пісний рецепт пампухів. Для початку дріжджі треба перетерти с цукром. Опару замішують на воді, потім ставлять у тепле місце, щоб та підійшла. Додати сіль, олію, дві частини борошна та вимісити тісто. Третю склянку борошна висипати на стіл та викласти туди тісто. Вимішувати доти, поки текстура тіста не буде щільною, але не занадто. Якщо воно надто рідкувате, можна додати ще півсклянки борошна. Повернути тісто назад у каструлю, зверху накрити рушником та залишити приблизно на годину. Коли воно збільшиться у два рази, його перемішують, щоб воно опало. Необхідно зачекати ще одну годину, після чого можна починати формувати пампухи.

У каструлю налити олію. Коли вона добре прогріється, руками, змащеними у олії, відривати шматочки, з них формувати кульки і розкочувати їх у пласт товщиною 1-1,5 см. У середину покласти начинку, защіпати краї та сформувати кульку. Смажать пампухи до золотистого кольору, викладають на паперову серветку. Коли охолонуть, посипати цукровою пудрою.

Солодкі сирні пампухи

Інгредієнти:

  • 0,5 кг домашнього сиру;
  • 3 яйця;
  • 350 г борошна;
  • 6 ст. ложок цукру;
  • 1 ч. ложка соди;
  • дрібка солі;
  • пакетик ванільного цукру;
  • рослинна олія для фритюру.

Приготування:

Якщо є свіжий сир, можна спробувати такий рецепт пампухів. Збити яйця вінчиком або міксером з цукром та ваніллю. Змішати з сиром, сіллю та содою. Добре перемішати, щоб вийшла однорідна маса. Додати борошно та вимісити тісто. Воно має бути м’яким. Далі розділити тісто на кульки розміром приблизно з тенісний м’ячик. Жарити у фритюрі. Перед подачею прикрасити пудрою.

Традиційні пампухи з начинкою на Святвечір

Інгредієнти:

  • 250 мл молока;
  • 0,5 кг борошна;
  • 1 яйце + 4 жовтки;
  • 50 г цукру;
  • дрібка солі;
  • 50 г дріжджів;
  • варення, згущене молоко, мак чи какао у якості начинки.

Приготування:

Часто готують на Святий вечір пампухи з різноманітною начинкою. Дріжджі розчинити у теплій воді, додати половину столової ложки цукру та 2 столових ложки борошна. Перемішати – це буде опара. Її треба поставити у тепле місце та почекати, поки зверху з’явиться пінна шапка. Опару влити в миску з борошном, додати яйця, перетерті з цукром. Замісити тісто і лишити його на годину в теплому місці. Коли воно збільшиться у два рази, його треба розділити на дві частини. Так буде зручніше. Розкачати скалкою тісто, склянкою вирізати з нього кружечки. На один покласти начинку, а другим накрити і защіпати краї, щоб вона не витекла. Дати їм хвилин десять, а потім смажити у олії.

Пампухи на кефірі

Інгредієнти:

  • 400 г борошна;
  • 2 яйця;
  • 400 мл кефіру;
  • 1 ч. ложка коньяку;
  • 3 ст. ложки цукру;
  • сіль на кінчику ножа;
  • 0,5 ч. ложки соди;
  • пакетик ванільного цукру;
  • олія для фритюру.

Приготування:

До кефіру додати цукор, ванілін, сіль та вбити яйця. Добре перемішати, щоб не лишилося кристалів цукру. Додати коньяк або горілку, ще раз перемішати. Соду змішати з борошном та з’єднати з усім іншим. Замісити тісто, щоб воно було густим, як на оладки. Масло добре нагріти та за допомогою ложки викладати у киплячу олію. Пампухи смажаться дуже швидко, тому треба постійно слідкувати, щоб вони не згоріли. Гарячими їх складають на паперову серветку, щоб не на них не лишилося зайвого жиру. Коли охолонуть, посипати какао або пудрою. Пробуйте різні рецепти пампухів, щоб з них вибрати найулюбленіший.

Різдвяні пампушки на картопляному пюре

Інгредієнти:

  • 4 середніх картоплини;
  • 5-6 склянок борошна;
  • 50 г дріжджів;
  • 3 склянки води;
  • 2 ст. ложки цукру;
  • 0,5 ч. ложки солі;
  • олія для смаження.

Приготування:

Цей рецепт пампухів відрізняється від інших оригінальним тістом. З картоплі зварити пюре, додати сіль з цукром. У воді розчинити дріжджі і змішати з картоплею. Замісити тісто та залишити хоча б на півгодинки десь у теплому місці. Тісто набирають ложкою та викладають у гарячу олію. Щоб вони виходили акуратними, можна набирати тісто одно ложкою, а потім за допомогою другої знімати його з ложки. Картопляні пампухи перед подачею поливають соусом з товченого часнику, води та олії. Ще можна їх начиняти гороховим пюре.

Пампухи с солодкою маковою начинкою

Інгредієнти:

  • 1 л молока;
  • 1 кг борошна;
  • 2 ст. ложки вершкового масла;
  • 1,5 склянки цукру;
  • 2 яйця;
  • 100 г дріжджів;
  • ванілін за смаком.

Приготування:

Молоко необхідно підігріти та розчинити у ньому дріжджі. Змішати з яйцями, маслом, цукром та мукою. Замісити тісто. Воно має збільшитись вдвічі більше. Розкачати скалкою тісто у пласт товщиною не більше 1 см. Вирізати кружечки та у центр кожного викласти по чайній ложці начинки. Макову начинку можна купувати вже готову для споживання або зробити самостійно. Потім заліпити краї та скатати акуратну кульку. Пампухи з маком треба лишити на столі хоч би на 10 хвилин, щоб вони підійшли. Смажать у фритюрі. Крім макової начинки можна брати варення чи фруктове повидло, або шоколадний крем.

Нехай ваше життя буде таким же пухким та солодким, як і зроблені вам пампухи!

Напишіть коментар