Їжа

Полуниця, рецепти з солоденької ягідки

Наприкінці травня починається масове достигання полуниць. Пропонуємо рецепти деяких заготовок.

Компоти з полуниці

Ягоди перебирають, відкидаючи недозрілі або перезрілі, пошкоджені, перемивають, чистять.

У півлітрову банку треба насипати 2 столові ложки цукру, покласти шар ягід, знову посипати цукром і т. д. Банки заповнюють ягодами та цукром доверху, прикривають рушником і лишають на 2-3 години.

Коли полуниця виділить сік і осяде, банки накривають підготовленими металевими кришками, ставлять їх у широку каструлю з водою. Рівень води в ємкості повинен бути на З см нижче горловини банки. Каструлю, накривають кришкою, при слабкому кипінні компот стерилізують 35 хвилин і закручують банки.

На півлітрову банку — 6-8 ложок цукру.

Підготовлені ягоди пересипають половиною цукру і тримають на холоді 12-24 години (в холодильнику, у ванні з холодною водою). У миску наливають воду, кладуть ягоди з цукром, додають решту цукру, ставлять на малий вогонь, знімають пінку, кип’ятять не довше 15 хвилин. Гарячі компоти розливають у банки, закручують або закривають поліетиленовими кришками.

Ягоди чищені — 4 кг, цукор — 2 кг, вода — 5 ложок.

Підготовлені ягоди засипають цукром у співвідношенні 1:1, Витримують 3-4 години (полуниця має виділити сік).

Проварюють на сильному вогні 5 хвилин, додають лимонну кислоту (на кожні 1,5 кг цукру — чайну ложечку). Знову доводять до кипіння. Компот гарячим розливають у банки, закручують. Цей компот довго зберігає яскравий колір сиропу.

Ягоди чищені — 3 кг, цукор — 3 кг, лимонна кислота — 2 ложечки.

Варення

Кожну ягоду разом з плодоніжкою вмочують у спирт або білий ром і складають на широке блюдо, засипають четвертою частиною цукру, взятого від норми, витримують ягоди в холодильнику 12—24 години. Другого дня готують цукровий сироп із цукру та води. В закипівший сироп швидко кладуть ягоди, доводять тричі до кипіння, щоразу одставляючи миску та знімаючи пінку. Доварюють варення на малому вогні, поки сироп на поверхні злегка не затягнеться плівкою. Банки накривають папером.

Ягоди з плодоніжками — 2 кг, цукор — 4 кг, вода — 5 склянок.

Ягоди перечищають, кладуть у миску, заливають гарячим цукровим сиропом, витримують 4 години, потім проварюють на малому вогні 30 хвилин. Витримують ще 2 години і знову проварюють 30 хвилин. Ще через 2 години доварюють до готовності (крапля сиропу з варення на тарілці не повинна розтікатися). Варення розливають гарячим у банки, закручують або накривають кришками.

Полуниця чищена — 5 кг, цукор — 6 склянок.

Рецепт Желе

З очищених ягід віджимають сік. У сік всипають цукрову пудру. Через 2—3 години желе застигає і нагадує зварене, але останнє поступається і кольором, і ароматом. Можна подавати на десерт або закрутити у банки для зберігання.

Сік полуничний — 1 л, цукрова пудра — 1 кг.

Мармелад з полуниці

Ягоди миють, перечищають, протирають крізь сито, щоб не залишилося насіння. В мисці розчиняють цукор, додають суміш з протертих ягід. Варять мармелад, поки не загусне.

Додають лимонну кислоту, знову дають закипіти. Гарячий мармелад швидко розливають у банки і закручують їх кришками або закривають вощеним папером.

Ягоди чищені – 3 кг, цукор — 1,5 кг, ложечка лимонної кислоти.

Полуничний сік

Ягоди розрізують на дві або чотири частини, засипають цукром, додають лимонної кислоти. Через годину ягоди одціджують через густе сито. Зібраний сік без м’якоті розливають у пляшки і закорковують.

Полуниця чищена — 1 кг, цукор — 1 кг, кислота лимонна — 1 г.

Напишіть коментар