Їжа

Чим відрізняється сорбет, граніта і морозиво?

Спекотне сонце розслабляє і втомлює… Хочеться на відпочинок. Хочеться прохолоди… Смачної прохолоди. Ми знаємо, що підніме вам настрій. Морозиво!

Цей смачнючий десерт – справжня візитівка літа. Освіжаюче і солодке, вершкове і фруктове, м’яке і заморожене, в вафельному стаканчику і на паличці – стільки різноманітних смаків і спокусливих форм. Про деякі з них ви, напевно, навіть не чули, адже історія цих ласощів нараховує більше тисячі років. Ще древні китайці, перси та єгиптяни готували заморожені фрукти та лід зі шматочками апельсинів, лимонів та зернятками гранатів. У арабів була традиція змішувати мед або цукровий сироп зі снігом. Потім до цієї суміші почали додавати фруктові соки і так виникли перші сорбети. А жителі Сицилії подавали освіжаючі десерти у вигляді колотого льоду з фруктових соків, тому для них традиційне морозиво – це граніта.

Чим же відрізняється сорбет і граніта? І яким повинно бути справжнє морозиво?

Сорбет – заморожений десерт, до складу якого входить концентрований цукровий сироп з будь-якими смаковими та ароматичними інгредієнтами: фруктовим пюре, соками, натуральними ароматизаторами, такими як м’ята, чебрець, чай, розмарин. В сорбеті міститься вдвічі більше цукру ніж в традиційному вершковому морозиві. Саме від його кількості залежить текстура та консистенція готового десерту. Якщо цукру недостатньо, маса буде надто твердою. Якщо, навпаки, забагато – вона не замерзне. Для того, щоб сорбет вийшов більш ніжним та гладким, додають збиті білки, желатин, або пектин. Це природні стабілізатори, які необхідні, якщо в основі десерту фруктовий сік або ж в рецепті багато води.

Граніта (або граніте) на відміну від сорбету містить менше цукру і готується за іншою технологією, тому текстура цього десерту відрізняється. По суті це дрібно колотий лід на основі будь-якої ароматизованої рідини: кави, фруктового соку, лікеру і навіть розтопленого шоколаду. Граніта може бути не солодкою і виступати в ролі інтермецо (міні-страви, що подається між двома основними для того, щоб освіжити смак). Основна відмінність цього замороженого десерту – в технології приготування. Суміш всіх інгредієнтів потрібно викласти в широку ємність (чим тоншим буде шар, тим краще) і перемішувати вилкою кожні 20-30 хвилин. Що стосується цукру, то тут діє таке ж правило як і для сорбетів: якщо його мало, маса буде надто жорсткою, забагато – не замерзне. 

Легкі, досить сильно ароматизовані граніта і сорбет часто готуються на основі схожих інгредієнтів – фруктів та соків. Сьогодні існує величезне розмаїття смаків і рецептів: солодкі, терпкуваті або з кислинкою. Саме ці два десерти, а не вершковий пломбір, як ви, мабуть, спершу подумали – це морозиво в традиційному розумінні, адже додавати тваринні та рослинні жири почали значно пізніше. В XVI столітті у Флоренції готували «прототип» сучасного вершкового морозива на основі молока. Тоді це був вишуканий і дуже дорогий десерт, рецепт якого тримався в строгому секреті. На його приготування йшло багато часу – масу безперервно збивали вручну на протязі години, а потім заморожували. Лише в другій половині XIX століття у Франції винайшли пломбір – досить жирне і найбільш калорійне з усіх видів морозива, однак саме його більшість вважає найсмачнішим.

А чи пробували ви?

Фруктовим, кавовим чи фісташковим смаком вже нікого не здивуєш. Заморожені ласощі настільки популярні, що кулінари, мабуть, ніколи не зупинять свої експерименти. Як вам ідея приготування морозива зі смаком піци або копченої курки? Ризикнули б скуштувати? Така екзотика справді існує! Морозиво перестає бути суто десертом і плавно перекочовує в категорію основних страв: його готують з пармезану, картоплі, бородинського хліба, перцю чилі та інших незвичних інгредієнтів.

А як на рахунок оригінальної подачі? Смажене морозиво – незвичний рецепт, що прийшов до нас з китайської кухні, користується все більшою популярністю. Теплий зверху і холодний всередині – цей десерт просто тане у роті.

Кожен може обрати смак «під настрій»: фруктовий вибух радості, спокійний вершковий консерватизм, холодна льодова байдужість, новаторське піднесення. Що вам до душі?

Корисна насолода

Чомусь більшість помилково вважає, що морозиво не приносить ніякої користі і, більше того, їсти його шкідливо. Ми розвіємо цей міф. По-перше, справжнє морозиво містить безліч корисних речовин: жирні кислоти, вітаміни, мінеральні солі, амінокислоти, фосфор, магній та залізо. По-друге, солодощі призводять до виділення серотоніну в організмі. Тому морозиво, як і будь-який десерт, допомагає покращити настрій і позбутися стресу. Однак, пам’ятайте, що такі чудодійні властивості буде мати лише морозиво приготоване з натуральних інгредієнтів. Тому краще готувати його власноруч.

Експериментуйте, насолоджуйтесь і створюйте свій хороший настрій кожного дня!

Напишіть коментар