Їжа

Оригінальні страви з буряком

Буряк в Україні вирощують і, певна річ, споживають віддавна — майже тисячу літ. Він добре зберігається взимку, смачний і дуже декоративний на столі. Лікарі-дієтологи рекомендують його за високий вміст вуглеводів, пектинових речовин та клітковини, вітамінів С, В2, В12.

Свіжі й квашені буряки корисні при захворюванні шлунка, печінки, гіпертонікам. Вартий уваги й сік буряка, який можна вживати разом із яблучним, вишневим, виноградним.

Квас

Буряковий квас п’ють і сам по собі, і готують на його основі різні страви. Вимиті й обчищені буряки нарізати тонкими скибочками. Скласти в скляну або керамічну банку, залити теплою кип’яченою водою, додати кисле молоко або скоринки житнього хліба, закрити й тримати в теплому місці 2—3 дні, після чого додати цукор, розтертий часник (він запобігає появі плісняви). Настоювати ще кілька днів. Готовий квас розливають у стерилізовані пляшки, закорковують і зберігають у холодному місці.

Буряків — 1 кг, цукру — 1 ложка, зубок часнику, ложка кислого молока або скоринки житнього хліба.

Борщ Литовський

Буряки зварити або спекти цілими, почистити й нарізати соломкою. Попередньо замочені гриби тонко нарізати й стушкувати з дрібно покришеною цибулею. Корінь селери почистити, дрібно нарізати й зварити. Усе змішати, додати 4 склянки окропу й склянку бурякового квасу. Зробити засмажку з борошна, влити й довести до кипіння. Посолити, поперчити, додати за смаком цукру. Подаючи на стіл, заправити сметаною або майонезом, посипати зеленню петрушки. Можна додати варену картоплю. Цей борщ готують і без грибів — на м’ясному бульйоні.

Буряків — 400 г, грибів свіжих — 100 г або кілька сушених, ложка смальцю, корінь селери, склянка сметани, склянка бурякового квасу, цукор, сіль, перець, зелень петрушки.

Борщик

У прозорий м’ясний бульйон покласти нарізаний тонкими пластівцями буряк, виноградне вино або оцет і цукор. Кип’ятити 15 хвилин. Процідити й подавати на стіл у бульйонних чашках. Окремо подати грінки.

Бульйону — 2 л, буряка — 250 г, вина або оцту — 2-3 ложки, цукру — 1 ложка, сіль за смаком.

Буряки з сметаною

Буряки помити, зварити або спекти, почистити, подрібнити на тертці. Масло або маргарин розтопити, перемішати з борошном, додати сметану, покласти буряки, хрін, сіль і цукор за смаком, трохи лимонного соку або тертий квашений огірок. Помішуючи, довести до кипіння й подати на стіл.

Буряків — 500 г, ложка борошна, ложка масла або маргарину, сметани – 100 г, 50 г хрону, сіль, цукор, лимонна кислота або квашений огірок.

Салати

Варені або печені буряки використовуються в багатьох салатах. Найвідоміший з них — вінегрет, який готують по-різному: заправляють олією або сметаною, замість квасолі кладуть зелений горошок тощо. Смак буряка поліпшується в поєднанні з сметаною, майонезом, тертим часником або цибулею, вареними грибами, свіжим або консервованим огірком, зеленню цибулі, кропу, петрушки.

Смачний і поживний салат можна зробити з варених буряка й морквини, натертих на грубій тертці. Сюди додають баночку розім’ятої консервованої риби у власному соку або в олії, варене яйце. Усе старанно перемішують, заправляють майонезом і тертим часником. Можна додати й зелень петрушки, зелену цибулю, свіжий або консервований (не надто гострий) огірок.

В однаковій кількості натерти сирий буряк, моркву, редьку і заправити олією.

Напишіть коментар