Їжа

Як правильно пити еспресо?

Отже, ми вирішили скласти невелику інструкцію, як пити еспресо. Коли ви, нарешті, матимете можливість скуштувати прекрасно виготовлений напій, вам не потрібно буде турбуватися про те, як правильно це робити. Просто дотримуйтесь простого процесу, який ми опишемо.

По-перше, важливо зрозуміти, що еспресо – це не просто концентрована кава. Найчастіше гадають саме так, але метод приготування еспресо – використання високого тиску і глибоке подрібнення . Саме це призводить до отримання напою, який є унікальною презентацією кави.

Такий процес витягує аромати, олії (зазвичай це називається «екстракти») з кави таким чином, що вам не вдасться повторити це жодним іншим способом.

Отриманий напій – це неймовірний комплекс смаку у невеликій кількості. Але не дозволяйте розміру ввести вас в оману – у правильно приготованому еспресо ви знайдете справжню гастрономічну глибину.

По-друге, є два основних способи, якими може скористатись бариста для приготування і презентації еспресо.

Так, він може готувати еспресо безпосередньо у чашку, в якій і буде подана кава. Або (частіше стається саме так) готувати в одній посудині, а лише потім виливати у чашку, яка буде подана вам.es

На перший погляд різниці майже немає, але різниця все ж велика. Еспресо готується протягом 20-40 секунд і кава, яка, власне, потрапляє у чашку, є неоднорідною сумішшю. Ви самі можете побачити це уважно спостерігаючи за процесом приготування кави.

Таким чином, коли кава ллється безпосередньо у порційну чашку – вона шарується, створюючи чіткі відмінності від верху еспресо до низу. Якщо ви помішаєте каву, ці унікальні шари будуть зруйновані. Саме так стається під час приготування еспресо у посуді для заварювання, перед тим як подати вам каву у чашці.

Відомо, що кава здатна змінювати свою експресію в залежності від свого охолодження. Таке твердження справедливе і для еспресо, але еспресо також здатний змінюватись в залежності від того, як він шарується у чашці. І це призводить до простого висновку – по можливості, куштуйте еспресо, яка приготований одразу у чашку, щоб цілком насолодитись палітрою смаку цього напою.

Смакуйте еспресо, вживаючи його кількома маленькими ковтками. Після чого, очистіть смакові рецептори звичайною або газованою водою.

Справжні поціновувачі намагаються зробити свій перший ковток відразу після подачі еспресо, перш ніж рухатись від прилавка. Це найгарячіша кава і сама непорушена після свого приготування. Вам сподобається відкривати надзвичайно яскравий аромат, який часто доступний лише на початку. Якщо ви зачекаєте навіть 30 секунд, кава може охолонути досить для того щоб змінити свій смак та аромат.

Таке куштування кави може виглядати надто прискіпливим, але ви матимете змогу відчути справжню магію, коли за 15-30 секунд смак кави може дещо змінитись. Ця магія змусить вас забути про цілий світ на деякий час і повністю поринути у глибину напою.

Окремо, ще раз нагадаємо про вживання води як важливу частину куштування еспресо. Чим більше ви п’єте, тим більше кава покриває ваш язик і огортає горло. Це вплине на смак, який ви відчуваєте, і може перешкодити вам насолодитись кавою у повній мірі. Приємного!

Напишіть коментар